Facebook PageView İşinizde Başarılı Olmak İçin 5 İpucu | eOfis Blog

İş yol haritaları iş planları ile aynı değildir. Genel bilinenlerin aksine bu iki terim birbirinden oldukça farklıdır. Bir iş planı oldukça fazla ayrıntı gerektirirken, iş yol haritaları belirli iş planlarını ve bu planlara ulaşmak için gerekenleri belirlemek amacıyla tasarlanır. Başarılı yol haritası, ortaklar ve üst düzey yetkililer ile ilgili eylemleri belirlemeye yarayan esnek stratejileri barındırır.


İşletmenizin kendisi olduğu gibi aynı zamanda iş yol haritası da sektörüne ve misyonlarına bağlı şekilde benzersiz bir yapıya sahiptir. Gerçekçi bir iş yol haritası, belirli bir zaman dilimi içerisinde elde etmeye çalıştığınız vizyonunuza yönelik olmalıdır. Bu nedenle iş yol haritanız, şirket paydaşlarının ve çalışanların iş hedefleri ile uyum içerisinde işlemelidir.


Büyüme stratejisi içerisinde bir iş yol haritası oluşturmak tamamen size özeldir. Bu iş yol haritasının büyüme planlamanız içerisinde her an başvurabileceğiniz, size yol gösteren bir harita niteliği taşıdığını unutmayın. En başarılı iş yol haritaları 5 anahtar bileşeni içerisinde barındırır, bu bileşenleri göz önünde bulundurduğunuzdan emin olmak için hazırladığımız bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.


Uyumluluk


Başarılı yol haritasının en temel bileşeni uyumluluk olarak gösterilebilir. Bir işletme sahibi olarak işletmenizin tüm yasal ve finansal gerekliliklere uyumlu olmasını sağlamalı, bunun yanında ise sağlık, güvenlik gibi alanlarda da belirli standartlara ulaşmış olmasını sağlamalısınız. Hem performansa dayalı hem de bu süreçlere uyumlu iş hedefleri tanımlamak zor olabilir ancak önemli bir adımdır.


İşletmeniz belirli yasal düzenlemelere uyumlu değilse mevzuata uyumsuzluktan dolayı çeşitli para cezalarına katlanmak zorunda kalabilirsiniz. İş güvenliği, sağlık sigortası gibi çeşitli standartlara yönelik hazırlanmış olan bu yasalara uyumlu bir işletmenizin olması iş riskinizi azaltarak başarısız adımlar atmanızın önüne geçebilir.


İşe Alım ve Tutunma


Günümüz şartları işletmelerin çok daha çevik ve esnek kararlar verebilmesinin, iş dünyasında tutunabilme için gerekli olduğunu gösteriyor. Bu nedenle işletmelerin İK ekiplerinin ve işletme sahiplerinin işe alım ve çalışan süreçlerinde oldukça dikkatli davranmaları esastır. Doğru bir işe alım sürecinin uygulanması işletmenin kaynaklarının daha verimli ve üretici şekilde kullanılmasını sağlar.


Veri


İşletmeniz büyük veya küçük, eski veya yeni, yerel veya uluslararası olsun fark etmeksizin bir veriye sahipsinizdir. İşletmelerin önemli bir kısmı sahip oldukları veri ile hiçbir şey yapmaz veya daha sonra kullanmayı düşünür. Bir işletmenin iş yol haritasını oluştururken sadece ekibin isteklerine ya da rakip firmaların hareketlerine göre kararlar alınmamalıdır.


İş yol haritanıza dahil edeceğiniz tüm misyonlarınız belirli verilere dayandırılmalı ve finansal stratejiler ile desteklenmelidir. Bu sayede işletmenizin atacağı tüm adımların arkasında bir dayanak olur ve daha doğru kararlar alabilirsiniz. İşletmenizin verilerini işlemesi ve anlamlı sonuçlar çıkarması ile yaptığınız girişimler uyuşuyorsa başarılı olabilirsiniz.


Teknoloji


İşletmeniz içerisinde teknolojiyi doğru şekilde kullanmanız da iş yol haritanızı oluşturmanız sırasında size avantaj sağlar. Teknolojiyi verimli kullanan bir işletme yapısı inşa etmeniz durumunda üst düzey projelerinizi tam zamanlı şekilde takip edebilir ve ihtiyacınız olan kaynaklara sınırlarınız olmadan tüm dünyadan ulaşabilirsiniz. Teknolojiyi etkin bir biçimde kullandığınız süre boyunca iş geliştirme, süreç takibi gibi veri odaklı konularda da işletmenizi bir adım öne geçirebilirsiniz.


Büyüme Stratejisi


Sunduğunuz hizmet ve ürün yelpazesi arttıkça işletmenizin uygulayabileceği büyüme stratejileri de artar. Bu noktada başarılı yol haritanıza bakarak değişime hazır olmalı ve doğru kararı vermelisiniz. İş yol haritanız büyüme stratejinizi destekleyen hedeflere ve ideallere sahip olmalıdır. İş yol haritanızdaki hedeflerinize ulaşmaya çalışırken ise temel performans göstergelerinden faydalanarak işletmeniz hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Bu Yazıyı Paylaşın

Teklif Formu
Teklif formunu göndererek; Aydınlatma Beyanı'nı ve
Açık Rıza Onayı'nı kabul etmiş sayılırsınız.
Teklif Al