Facebook PageView Influencer Marketing Sektörü için Sanal Ofis | eOfis Blog

Dijitalleşmenin gelişmesiyle birlikte iş dünyasının dinamikleri “geleneksel iş” tanımını geride bırakmaya başladı. Sosyal medya platformları bloglar ve YouTube gibi birçok platformu aktif şekilde kullanan kullanıcılar tek bir paylaşım sayesinde yüz binlerce kişi üzerinde etkileşim yaratabiliyor. Influencer olarak tabir edilen bu yeni iş kolu, kullanıcılar üzerinde satın alma davranışını büyük ölçüde etkiliyor ve bu sayede yüksek gelirler elde etme şansına sahip oluyor.


Günümüz şartlarındaki yeni düzenlemelerle birlikte vergi mükellefi haline gelmiş olan influencer’lar, %15 vergi ile karşı karşıyalar. 2021 yılında yapılan düzenlemelerden sonra sosyal medya fenomenleri, blogger ve influencer kişiler internet üzerinden sağladıkları reklam gelirleri üzerinden %15 stopaj vergisi vermekle yükümlü hale geldi. Durum böyle olunca “Blogger, Creator ve Influencer’lar şahıs şirketi kurmalı mı?” gibi sorular da sıkça sorulmaya başlandı.


Influencer Marketing Sektörü Hızla Büyüyor


Türkçe karşılığı “etkileyici” anlamına gelen influencer kavramı, fenomen, YouTuber, blogger gibi sosyal medya pazarlama kavramları ile hayatımıza girdi. Konvansiyonel pazarlama tekniklerinin alternatifi olarak gözüken bu pazarlama yöntemi son 5 yıl içerisinde 10 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmayı başardı. Yapılan araştırmalar ise bu influencer pazarlama sektörünün önümüzdeki yıllarda çok daha hızlı büyüyerek pazarlama sektöründe payını artıracağını gösteriyor.


Sektörün bu hızla büyümesi ise bu alanda çalışanların gelirlerinin hızlı bir şekilde artmasına ve vergi mükellefi olmalarına yol açtı. Vergilerin devreye girmesi ise YouTuber, blogger ve fenomenlerin yasal adres ve şirkete sahip olma zorunluluğunu getirdi. Peki, büyük kitlelere seslenebilen bu sektörün ihtiyaç duyduğu yasal adres ve ofis ihtiyacı nasıl karşılanabilir?


Araştırmalar, küresel çaptaki mikro ve makro influencer’ların hedef kitlesi ile direkt olarak etkileşime girebilme şansı elde ettiğini, bu sayede markaların bu alandaki fenomen, blogger ve YouTuber’lara yöneldiğini gösteriyor. Markalar bu sayede geleneksel pazarlama yöntemlerine kıyasla çok daha az bir bütçe ayırarak doğrudan hedef kitlelerine ulaşabiliyor. Influencer marketing pazarında ise en başta Instagram sonrasında ise YouTube ve Twitter gibi mecralar en çok kullanılan platformlar olarak biliniyor.


Influencer’lara Özel Sanal Ofis Fırsatları


Markalar ise iş birliği yaptıkları influencer’lardan aldıkları hizmet karşılığında bir fatura kesmelerini ve iş birliğinin kayıt altına alınmasını istiyor. Dolayısıyla fatura kesmek için kendi şirketini kurmayan fenomen ve blogger’lar bu faydalardan yararlanamıyor. Bu noktada influencer pazarlama sektörünün yardımına koşan sanal ofis hizmetleri, bu kişileri şirket kurma maliyetinden kurtarıyor ve aynı zamanda fatura kesme şansı tanıyor.


Yüksek takipçi sayısına ulaşmış olan fenomen ve blogger kişiler markaların pazarlama faaliyetleri içerisinde büyük bir öneme sahipler. Tüketici kitlesi ile doğrudan temas kurabilen markalar, geleneksel pazarlama yöntemleri yerine influencer pazarlama yöntemini tercih ederken aynı zamanda düzenli paylaşım yapan influencer’lar da bu durumdan şahıs şirketi kurarak kazanç elde edebiliyorlar.


Ticari kazanç sağlayan influencer’lar, gelirlerini kayıt altına almak ve gelir vergisi vermek zorundadır. Bu nedenle influencer’lar şahıs şirketi kurmayı ve sanal ofis hizmeti alarak yasal adres edinmeyi tercih ediyorlar. Sanal ofis hizmeti alan influencer’lar aynı zamanda prestijli iş merkezlerini kullanabiliyorlar.


Yasal adres avantajının yanı sıra prestijli iş merkezleri içerisinde bulunan toplantı salonunu kullanabilen influencer’lar, bu alanda markalarla iş görüşmeleri yapabiliyor ve sanal ofis avantajlarından faydalanabiliyor. Geleneksel bir ofis kurmaktan çok daha az maliyetli olan bu yöntem çağrı, posta ve kargo yönetimi gibi konularda da kişilere çeşitli fırsatlar sunuyor.


Gelirlerinin büyük bir kısmını reklam ve marka iş birlikleri sayesinde kazanan fenomen ve blogger kişiler, sanal ofis hizmeti aldıkları firmanın sunduğu prestijli toplantı salonunu kullanabiliyor. Anlaşma görüşmelerini daha profesyonel şekilde yönetmek isteyen kişiler için oldukça avantajlı imkanlara sahip olan sanal ofisler sunduğu fırsatlar sayesinde influencer pazarlama sektöründe oldukça popüler hale gelmiş durumda.

Bu Yazıyı Paylaşın

Teklif Formu
Teklif formunu göndererek; Aydınlatma Beyanı'nı ve
Açık Rıza Onayı'nı kabul etmiş sayılırsınız.
Teklif Al