Facebook PageView Şirket Nasıl Kurulur? Türkiye’de Şirket Açma Detayları | eOfis Blog

Sektörün eksiklerini ya da ihtiyaçlarını gördünüz ve aklınıza gelen fikri yasal bir şirkete çevirmek istiyorsunuz. Şimdi sırada Türkiye’de şirket nasıl kurulur öğrenmek ve harekete geçmek var. Öyleyse şirket kurmak hakkında aklınızdaki tüm soru işaretlerini ortadan kaldıracak içeriğimizi okumaya devam edin!

Şirket Türleri ve Hangisini Seçmelisiniz?

Türkiye’de yasal olarak iş yapabilmek için vergi mükellefi olmak zorunluluğu var. Vergi mükellefi olmak için şahıs, limited, anonim, komandit ve kollektif şirket kurabilirsiniz. Her şirket türünün kendine ait özellikleri, avantajları ve dezavantajları bulduğu için hangi türe karar vermek sonraki süreç üzerinde doğrudan etkilidir. Öncelikle kısaca Türkiye’de şirket kurmak için tercih edebileceğiniz türlerden bahsedelim:

  • Anonim Şirket: Sermaye şirket türlerinden biri olan tüzel kişilik bir kişi tarafından da açılabilir. Açılışı sırasında yıllık olarak belirlenen sermayenin ortaya konması, sermayenin ortak sayısına göre bölünmesi gerekir.
  • Komandit Şirket: Paylı komandit şirketler şekil olarak anonim şirkete benzerlik gösterir fakat komandit – komanditer ortakların sorumlulukları, isteğe göre düzenlenebilir şirket sözleşmesi açısından farklıdır.
  • Kollektif Şirket: Genellikle aile şirketi ya da birkaç ortaklı şirketler olarak kurulur, ortaklar sağladığı sermaye ile sorumluluk ve hak sahibidir.
  • Limited Şirket: Bir ya da en fazla elli kişi tarafından kurulabilen sermaye şirketi türüdür, her ortak koyduğu sermaye oranında paya sahiptir.
  • Şahıs Şirketi: Kuruluşu hızlı ve basit olduğu için en çok tercih edilen şirket türü olduğunda ticarete genellikle şahıs şirketi ile başlanır. Sermayesiz şekilde kurulması ve farklı bir türe değiştirilmesi avantajlıdır.

Ticarete ilk kez adım atıyorsanız “Şirket nasıl açılır?” sorusundan önce “Hangi şirket türü size uygun?” sorusuna cevap almalısınız. Genellikle küçük işletmeler şahıs şirketi olarak ticari hayatına başlar ve vergi, beyanname, maliyet açısından avantajlarından yararlanır. Yıllık olarak belirlenen ciro limitinin üzerine çıkanlar şahıs şirketini limited ya da anonim şirket türüne çevirir.

Limited şirket türü ticari hayatta en sık karşılaşabileceğiniz kuruluşlardandır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) şahıs şirketini kapanış yapmadan limitede çevirme hakkı tanır. Faaliyet gösterdiğiniz sektöre uygunsa iş hayatına şahıs ve limited olarak başlayabilir, sektöre göre anonim şirket açmayı da de tercih edebilirsiniz.

Şirket Kurma Süreci

Bir veya daha fazla kişinin kâr sağlamak için bir araya gelerek oluşturduğu tüzel kişilikli şirketlerin türüne göre kuruluş süreci farklılık gösterebilir. Şahıs şirketlerinin açılışı basit ve kısa süreliyken anonim şirketlerde süreç daha karmaşık olabilir. Tüm şirket türleri için ortak işleyen süreçler üzerinden nasıl şirket kurulur, açıklayalım:

Şirket Adı Seçimi ve Tescili

Şirket kurmak için gerekenler arasında öncelik şirket adının seçimindedir. Seçeceğiniz isim kısa, anlaşılır, orijinal ve özgün olursa başarı yakalar. Şirket adı faaliyet gösterdiğiniz iş kolunda Türkiye Patent Enstitüsü’ne tescil edilmemiş ve Ticaret Sicil Gazete’sinde yayınlanmamış olmalıdır. Kültürel değerlere, kamu düzenine, ulusal çıkarlara aykırı olmayan isim seçebilirsiniz.

Türk, Türkiye, Cumhuriyet, Milli gibi yasaklı kelimeleri içermeyen bir şirket ismi bularak ilk adımı tamamlayabilirsiniz. Şahıs şirketi kurarken adı ve soyadı, limited ve anonim şirketlerde faaliyet konusu isimde yer almalıdır.

Şirket adını seçtikten sonra Türk Patent ve Marka Kurumu’na ya da yetkili ofislere başvuru yaparak tescil ettirebilirsiniz. Logo, kişisel bilgiler, ticari isim sınıfı, başvuru ücreti belgeleri ile patent başvurusu yapılır. Başvurunuz kurallar çerçevesinde incelendikten sonra aykırılık yoksa onaylanır.

Şirket Kurmak için Gerekli Belgeler

“Şirket açmak için ne gerekli?” sorusuna verilebilecek yanıtlar değişir. Anonim ve limited şirketlerde sermayenin varlığına dair belge gerekirken şahıs şirketleri için kuruluş belgeleri yeterlidir. Şirket kurmak için gerekli belgeler şunlardır:

  • Noterden muhasebeci vekaleti
  • İmza beyannamesi
  • İşyeri kira kontratı (sanal ofis olabilir)
  • İkametgâh belgesi
  • İki tane vesikalık fotoğraf
  • Şirket kuruluş bildirim formu
  • Şirket açılış dilekçesi
  • Şirket ana sözleşmesi
  • Oda kayıt beyannamesi
  • Sermayenin ödendiğine dair dekont

Sermaye ve Ödemeler

Anonim ve limited şirket açılışı sırasında yıllık olarak belirlenen sermaye nakit olarak bulunmalıdır. Anonim şirketlerde sermayenin ¼’inin ödendiğine dair bankadan dekont alınması gerekir. Halka açık anonim şirketlerde her bir ortak en az 1 TL, limited şirketlerde en az 25 TL ve katları sermaye ortaya koymalıdır. 2025 yılında şirket açılışı için en az bulunması gereken sermaye tutarları:

  • Limited Şirket Sermayesi: En az 50.000 TL
  • Anonim Şirket Sermayesi: En az 500.000 TL

Şirket açmak için gerekenler arasında resmi gereksinim dışında belli bir sermayenin varlığından bahsetmek gerekir. İşyeri kirası, demirbaşları ve diğer giderler bir yana şirketin sadece resmi açılışında bazı ücretler ödenir. Her yıl değişen tutarlardan dolayı maliyetler farklılık gösterebilir. Muhasebeci, mali müşavir, noter ödemelerinin yanı sıra imza sirküleri, damga vergileri, beyanname ve sicil gazetesi için de harç yatırılır.

Noter ve Ticaret Sicili İşlemleri

Şirket açmak istiyorsanız faaliyet gösterdiğiniz ticari kola göre Ticaret Odası kaydı yaptırmalısınız. Noterde onaylanan ve MERSİS’e kaydedilen şirket açılış sözleşmesi ve diğer evraklarla birlikte Ticaret Odası kaydı için başvurabilirsiniz. Ardından noter tasdikli imza sirkülerini alabilir, noter ve ticaret siciline yükümlü olduğunuz defterleri tasdik ettirebilirsiniz.

Vergi Numarası Almak için Yapılması Gerekenler

“Türkiye’de şirket kurmak için ne gerekli?” sorusuna kısaca vergi numarası şeklinde cevap verilebilir. Şirket açmak için gerekli belgeler arasında yer alan vergi numarasını şu şekilde alabilirsiniz:

  • Nüfus cüzdanı, şirket kuruluş formu yada tescil talepnamesi ile işyerinin bulunduğu vergi dairesine başvurulur. e-Devlet şifresi kullanılarak MERSİS üzerinden potansiyel vergi numarası da alınabilir.
  • Şirket sözleşmesi ile alınan vergi numarası şirket kuruluşu tamamlandığında geçerli ve kalıcı vergi levhası olarak kayıtlanır.
  • Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu kişiler İnteraktif Vergi Dairesi > Yabancılar İçin Potansiyel Vergi Kimlik Numarası sekmesinden başvuru yapabilir.

Şirket Kurma Maliyeti Nedir?

Şirket kurma maliyeti yıla ve türe göre değişiklik gösterdiği için güncel tutarları kontrol etmeniz faydalıdır. Şirket kuruluşu sırasında 2025 yılında ortaya çıkan maliyetler şu şekildedir:

  • Muhasebeci Vekaleti: 1000 TL
  • Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 900- 1200 TL
  • İmza Beyannamesi: 400-450 TL
  • SMM Sözleşme Damga Vergisi: 50,00 - 100 TL
  • Kira Kontratı Damga Vergisi: Kiraya ve kefile göre değişir.
  • Ticaret Sicil Masrafları: 10.000-12.000 TL (anonim – limited şirketler için)
  • Şirket Müdürü İmza Sirküleri: 800-1000 TL (anonim – limited şirketler için)

Şirket Kurulumu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

“Bir şirket nasıl kurulur?” sorusuna adım adım cevap verdikten sonra süreç hakkında bazı uyarılarla yazımızı bitirelim. Şirket kurulumu sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Şirketin imza sirkülerini çıkarmak, vergi levhası almak, banka hesabı açmak öncelikli işlerdir.
  • Şirket mührünü içeren baskılar alabilir, vergi dairesinden görevli memur gelmeden önce vergi levhasını görünen bir yere asabilirsiniz.
  • İşyeri ruhsatını ticari faaliyete göre çıkarıp gerekirse ek lisans ya da ruhsat almalısınız.
  • Bağkur / SSK ödemeleri, aylık, üç aylık ve yıllık beyanname ile vergileri takip edecek muhasebeciyle kalıcı anlaşma yapabilirsiniz.
  • Dijital platformlarda marka kimliğine uygun bir faaliyet yürütmek için işe alım yapabilir ya da bu alanda araştırma yaparak kendiniz işi üstlenebilirsiniz.

Şirket açılışı sırasında fiziki bir ofis gösterme zorunluluğunuz olmadığından sanal ofis tercih ederek maliyetleri düşürebilirsiniz. Özellikle fiziksel ofis açmanın ek maliyetlerini yeni açılan şirketinize yüklemek istemiyorsanız en iyi çözüm yollarından biridir. Fatura keserken, şirket açılışı yaparken gösterecek iş adresine ihtiyacınız varsa şimdi eOfis ile hemen sanal ofisinizi kiralayabilir, şirket açılışı için teklif alabilirsiniz.

Bu Yazıyı Paylaşın

Teklif Formu
Teklif formunu göndererek; Aydınlatma Beyanı'nı ve
Açık Rıza Onayı'nı kabul etmiş sayılırsınız.
Teklif Al